Kummallinen koppis on täällä!

Toukokuu on pitkällä ja oliko tässä jossain välissä huhtikuukin? Vapun jälkeisellä viikolla killuin lapsen kanssa Tivoli Sariolan korkeuksissa, laitteessa jossa kivutaan hitaasti ylös ja pudotaan yhtäkkiä kovaa alas. Tämän mahtielämyksen lisäksi sain kokea ensimmäistä kertaa sen, että lapsi ilmoitti häpeävänsä minua. Äiti sä nolaat mut, hän sanoi. Kukaan muu ei kilju täällä. Korvaamatonta. Se on nimittäin vanhempien tehtävä, olla sen verran dinosauruksia aina silloin tällöin, että jälkipolvea omassa kiistattomassa cooliudessaan väkisinkin nolottaa.

Vapun tienoilla tapahtui jotain muutakin sykettä nostattavaa, nimittäin minun kirjoittamani ja ystäväni Anne Muhosen kuvittama lasten kuvakirja Kummallinen koppis julkaistiin (Minerva Kustannus). Kummallinen koppis on kolmas ja viimeinen osa tietoa ja tarinaa yhdistävään kovakuoriaiskirjasarjaamme, jossa viime vuonna ilmestyivät Kitisevä koppiskokous ja Pikkukoppis eksyy äidistään. Olemme halunneet johdattaa lapset ja miksei toki vanhemmatkin lukijat lähiluonnon äärelle, kiinnittämään huomiota metsänpohjan yksityiskohtiin ja upean monipuoliseen maailmaan, jonka kovakuoriaiset meille uskomattomine ominaisuuksineen avaavat.

Vantaan Sanomissa oli Annesta juuri aivan liikuttavan ihana haastattelu, jossa hän kertoo hurahtamisesta. Meillä on toki Annen kanssa paljon muutakin yhteistä, mutta erityisesti tunnistin itseni tästä hurahtelusta. Niin vain tuli koppiksiinkin hurahdettua. Se oli nopea, intohimoinen hurmos, joka lähti siitä, kun Anne parisen vuotta sitten ehdotti yhteistä lastenkirjaprojektia. En tuolloin vielä tunnistanut lastenkirjailijaa itsessäni, mutta metsäsittiäinenpä tunnisti. Jos kirjoittaisin joskus lastenkirjan, siinä pitäisi olla metsäsittiäinen ja mielellään päähenkilönä, sanoin. Annen rautaisella ammattitaidolla ja lempeän määrätietoisella ja inspiroivalla luotsaamisella meillä oli hyvinkin pian käsissämme kuvituksineen päivineen loppuun asti hiottu käsikirjoitus, jota voimme lähettää kustantamoihin. Niin syntyi Kitisevä koppiskokous. Nyt aika tarkkaan kahden vuoden kuluttua tuosta mietimme jo uusia suuntia, joihin peitin- ja lenninsiipemme avaamalla yhdessä pörähtää.

Kummallinen koppis kertoo tarinan Turkuun vuonna 2003 eksyneestä yleisesti etelämpänä Euroopassa tavattavasta tamminkaisesta (true story). Aiempien osien mukaisesti tässäkin esitellään yhteensä kuusi Suomessa tavattavaa kovakuoriaislajia, joihin on mahdollista törmätä kotipihalla tai lähimetsässä (tamminkaista lukuun ottamatta tosin, sitä varten täytyy matkustaa Latviaan tai Saksaan). Koppiksiin hurahtaminen on ollut ihanaa tietysti koppiksiin tutustumisen näkökulmasta, mutta mitä enemmän olen päässyt lukemaan kirjoja lapsille kirjastoissa, päiväkodeissa ja kouluissa, sitä tärkeämmän huomion olen tehnyt: lapset rakastavat hyönteisiä. Lapset tosiaan rakastavat hyönteisiä, he haluavat puhua hyönteislöydöistään ja he myös mielellään liioittelevat hyönteislöytöjään – on selvää, että lapset ovat jollain sisäänrakennetulla tavalla jo hurahtaneet koppiksiin.

Saimme kuluvalla viikolla kustantajalta tiedon sarjan aiempien osien myydyistä kappalemääristä. Kun kerroin tämän lapselle, hän katsoi minua silmät pyöreänä ja ryntäsi halaamaan. Siis onko joku muukin ostanut näitä kuin pelkästään meidän tutut? Oli naurahdettava, hassu. Joku muukin selvästi on. Menen ensi viikon tiistaina 23. toukokuuta Liedon kirjastoon klo 18 alkaen lukemaan uunituoretta Kummallista koppista, ja torstaina 8. kesäkuuta luen Pikkukoppista klo 10 alkaen Turussa Nummen kirjastossa. Vaikka alankin olla jo tosi nolo tapaus, lapsi lähtee sentään vielä kirjastokeikoille mielellään mukaan. Ja se on ihanaa, sillä yhdessä me koppiksiinkin hurahdettiin. Kevään ensimmäinen metsäpolulla kohdattu metsäsittiäinen on nimittäin elämyksenä vähintään yhtä jännittävä kuin Tivoli Sariolan Tower!

Kivaa koppiksiin hurahtamisen kesää täältä Aurajoen varresta! Ensimmäiset sepät, leppäpirkot ja lehtikuoriaiset on täällä jo lämpimästi tervehditty.

Päivitetty lokakuussa 2023: Janica Pörhönen arvioi Kummallisen koppiksen Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä. Voit lukea ilahduttavan artikkelin täältä. Pörhönen on arvioinut aiemmin myös Kitisevän koppiskokouksen. Tämä artikkeli löytyy tämän linkin takaa. Kaikki koppis-lastenkirjat löytyvät sivuiltani täältä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *